Brocard Pierre
Een eeuw geleden mochten de producenten in het departement Aube geen 'champagne' op hun etiket zetten. Dit zuidelijke deel van de streek, dik honderd kilometer onder Épernay, is dan ook een geografische uithoek van de Champagne. Toch kochten de grote huizen rond Reims wel hun druiven uit deze streek: pinot noir doet het hier geweldig.
Na strijd en flink gelobby werd bepaald dat Côte des Bar, in Aube, deel uitmaakt van de AOP Champagne. Hier vind je geen grand cru- of premier cru-gemeenten, wel eigenwijze champagnemakers met een eigen stijl die geweldige, vaak persoonlijke champagnes maken.
Thibaud Brocard is zo iemand. Sinds 2009 bewerkt hij de wijngaarden rond Celles-sur-Ource waar de familie al sinds 1932 druiven teelt. Het bedrijf nam hij over van zijn vader Pierre, die nog altijd zeer actief betrokken is. Thibauds eerste stap: alle bestrijdingsmiddelen het veld uit. In de praktijk werkt Brocard biologisch en voegt zo weinig mogelijk sulfiet toe.
L'atelier du Champagne
Get in the world of Champagne
Learn about the diversity of the region!