Free shipping in the Netherlands above 100,- Europa 350,-

When brothers Jean-Hervé and Laurent Chiquet took over domain Jacquesson from their father in 1988, that was the beginning of a big transformation. Jacquesson was a classical champagne brand with a good reputation. The brothers however had something else in mind. The Chiquets look at champagne as wine, made of grapes from a specific location and from a vintage year that is different than the previous year. 

They chose to lower production and focus all their attention on terroir: the grand cru vineyards of Aÿ and in Côte des Blancs, the premier cru vineyards of Dizy and Hautvillers. Nowadays, with close to thirty hectares, they produce about 250.000 bottles annually. Jacquesson is in the vanguard of the grower champagne movement (smaller domaines working their own vineyards) and is widely considered a consistently high quality producer with its very own style. 

In the vineyards the vigour of the vines is kept under control, and the aim is for fully ripe fruit: low acidity is never an issue in a cool region like Champagne. In cellar patience is everything. The grapes are gently pressed in vertical basket presses and only the first pressing is used. Fermentation takes place in old oak casks; after that the wines stay there for quite some time on their lees. Bottling for second fermentation is usually scheduled a year after harvest. 

Jacquesson is best known for its 700 series: consecutive wines expressing their vintage year. Reserve wine is added to reinforce the character of each wine, not so much to produce a 'house style'. Not actual vintage champagne, yet different, identifiable champagnes. For this reason the 700 numbers are used. When they started the series in 2000, it was the number 728 champagne in the Jacquesson cellar book. Cuvee 742 has 2014 as its base year.

The 700 champagnes are allowed about four years of aging in cellar and they turn out to have wonderful aging potential. That's why Jacquesson keeps part of the wine in cellar to mature some more and degorge much later. The Degorgement Tardif champagnes get some nine years of cellar aging on the lees. They are wonderfully layered, matured champagnes that make great companions at the dinner table. 

In addition to this Jacquesson produces several single vineyard champagnes, homages to specific vineyards that have produced great fruit for generations. 

To Jacquesson, champagne is wine, not so much a luxury item. A perspective that is reflected in the sober, strong graphic design of the labels.

Since 2022, Jacquesson Champagne is owned by the group Artémis, from the billionaire Francois Pinault, who also owns Chateau Latour. The identity of the house will remain unchanged and Jacquesson will remain one of our favorite Champagne!

 

Cuvée 741 Dégorgement Tardif
Cuvée nº746 - extra brut magnum (1,5 liter)

Sydonios

Champagne glassware

Discover now
Cuvée nº746 - extra brut
Cuvee 742 magnum (1.5 liter)
Vintage 2005 Avize Champ Caïn
Vintage 2013 Avize Champ Caïn
L_Atelier_Logo-Black

Apparels

Share information about your brand with your customers.

Shop now
Cuvée 745 -  extra brut magnum (1,5 liter)
Cuvee 744 magnum (1.5 liter)
Jacquesson Vintage 2009 Ay Vauzelle Terme
Vintage 2008 Dizy Corne Bautray

Ze kozen ervoor de produktie te verlagen en alle aandacht te richten op terroir: de grand cru wijngaarden van Aÿ en in Côte des Blancs, de premier cru wijngaarden rond Dizy en Hautvillers. Nu hebben ze zo'n dertig hectare in bezit, en produceren jaarlijks ongeveer 250.000 flessen. Jacquesson behoort tot de voorhoede van de grower champagne-beweging (kleinere producenten met eigen wijngaarden) en wordt algemeen beschouwd als een domein van consistent hoge kwaliteit met een heel eigen stijl.

In de wijngaarden worden de druivenstokken strak in toom gehouden, en streven de telers naar goede rijping van de vruchtjes: met de zuren zit het in de koele regio Champagne immers altijd wel goed.
In de kelder staat alles in het teken van geduld. Het fruit wordt met verticale 'mandpersen' voorzichtig geperst, en alleen het sap van de eerste persing gebruikt. De vergisting vindt in alle rust plaats in oude houten vaten, daarna blijft de wijn nog flinke tijd, met de eigen gist, op vat rusten. Het bottelen voor de tweede vergisting gebeurt meestal pas een jaar na de oogst.

Meest bekend van Jacquesson is de 700-serie: opeenvolgende wijnen die iets uitdrukken van het jaar waarin de druiven zijn geplukt. Reservewijn wordt toegevoegd om het specifieke karakter van dat basisjaar te versterken, niet om tot een 'huisstijl' te komen. Geen echte vintage champagne dus, maar wel ieder jaar een andere, identificeerbare wijn. Vandaar de nummers. Toen ze in 2000 met deze serie begonnen was het de 728e champagne in het produktieboek van Jacquesson. Cuvée 742 heeft 2014 als basisjaar.

De 700-champagnes krijgen zo'n vier jaar rijpingstijd in de kelder en zijn goed bewaarbaar. Vandaar dat Jacquesson een deel achterhoudt en pas jaren later, met een nieuwe degorgementdatum, op de markt brengt. De Dégorgement Tardif-champagnes hebben zo'n negen jaar kelderrijping op de eigen gistresten gekregen. Het zijn geweldig gelaagde, gerijpte en gastronomisch spannende champagnes.

Daarnaast produceert Jacquesson een reeks single vineyard champagnes: eerbetonen aan specifieke wijngaarden die al generaties lang uitstekend fruit voortbrengen.

Voor Jacquesson is champagne wijn dus, niet zozeer een luxemerk. Je ziet het terug in de sobere, grafisch sterke vormgeving van de Jacquesson etiketten.