Francis Boulard & fille
Toen Francis Boulard in 2009 besloot de familietraditie van champagneproductie voort te zetten was biodynamisch werken een vanzelfsprekende keuze. Zijn grootvader werkte al zo, met een paard bewerkte hij de wijngaarden.
[SPLIT]
De wijngaarden liggen rond Cormicy, ten noordwesten van Reims, in wat wel 'La Petite Montagne de Reims' wordt genoemd. Ze zijn ofwel biologisch ofwel biodynamisch gecertificeerd en vader en dochter Delphine houden rekening met de biodynamische maankalender: die schrijft voor welke dagen het meest geschikt zijn voor bijvoorbeeld snoeien, ploegen of plukken.
Het familiedomein bezit drie hectaren wijngaard, vrijwel gelijkelijk verdeeld over meunier, chardonnay en pinot noir.
In de kelder wachten de makers op spontane alcoholische vergisting die plaatsvindt in oude vaten van verschillend formaat. Ook de bâtonnage, het omroeren van de gistcellen in de wijn voor een rondere, complexere smaak, gebeurt op dagen die daar volgens de biodynamische kalender geschikt voor zijn.
De champagnes van Boulard zijn levendig, spannend en zeer droog: een flink deel van de collectie is brut nature, de andere bevatten hooguit kleine hoeveelheden suiker.
L'atelier du Champagne
Get in the world of Champagne
Learn about the diversity of the region!